Sumber imej: http://www.medindia.net
Definisi Anemia
Anemia merujuk kepada keadaan kekurangan darah di mana paras hemoglobin seseorang itu berada pada tahap kurang daripada 11 gm%.
Punca-punca Anemia
Anemia boleh disebabkan oleh kekurangan nutrien seperti zat besi, asid folik @ vitamin B12 & juga penyakit seperti malaria, jangkitan cacing & thalasemia. walau bagaimanapun, anemia yang berlaku disebabkan oleh kekurangan nutrien berpunca daripada masalah berikut:- kurang makan makanan yang kaya dengan zat besi, asid folik & vitamin B12
- kerap makan makanan yang menghalang penyerapan zat besi seperti teh, kopi & produk soya
- makanan yang dimakan mempunyai kadar penyerapan zat besi yang rendah
*pilih kopi decaf, teh tanpa kafein seperti teh Rooibos & produk soya Non-GMO (Shaklee ESP)
Status Anemia
Status anemia ditentukan melalui paras hemoglobin dalam darah seperti berikut:Tanda-tanda Anemia
- pucat
- letih & lesu
- pitam
- kerap mengalami sakit kepala & pening
Kesan-kesan Anemia
Anemia yang disebabkan oleh kekurangan zat besi boleh memberi kesan ke atas produktiviti, pencapaian intelektual & kehamilan. Anemia yang berlaku semasa kehamilan boleh memberi kesan kepada ibu & bayi dalam kandungan seperti berikut:Kesan Anemia Kepada Ibu
- keguguran
- bersalin awal
- kematian janin dalam kandungan
- tumpah darah semasa bersalin
Sumber imej: Sinuscure.org
Kesan Anemia Kepada Bayi Dalam Kandungan
- kurang berat lahir (< 2.5 kg)
- lahir tak cukup bulan (premature)
- anak lemas semasa lahir (Aphysia)
- pertumbuhan bayi terbantut
Sumber imej: http://www.miraclebabies.org.au
Keperluan Pemakanan Semasa hamil
Perubahan fisiologi semasa hamil menyebabkan keperluan kalori & nutrien meningkat. Oleh itu ibu hamil perlu makan pelbagai jenis makanan berkhasiat untuk memastikan kesihatan diri & janin yang baik. Pastikan memilih makanan daripada kumpulan makanan berikut setiap hari:- makanan berasaskan bijirin seperti nasi, mee & roti untuk bekalan tenaga
- sayuran berdaun hijau dan buah-buahan untuk bekalan vitamin & mineral
- ikan, ayam, daging, telur & kekacang sebagai sumber kalsium & protein
- minyak, lemak & gula dalam kuantiti yang sedikit
Lima kumpulan makanan ini berada pada 4 aras di dalam piramid makanan seperti di dalam gambarajah berikut:
Sumber: UNIT PEMAKANAN JABATAN KESIHATAN NEGERI SELANGOR
No comments:
Post a Comment